lördag 1 november 2008

Hemlagad pizza med tjock fullkornsbotten

Pizza är vanlig studentmat, men oftast köps den helt färdig. Eftersom pizza är väldigt lättlagat är det egentligen ganska synd. Här bjuder jag på ett riktigt mumsigt recept:

Deg:

  • 25 g jäst (ett halvt paket)

  • 2-2½ dl vatten

  • ½ dl neutral matolja, exempelvis rapsolja

  • 1 tsk salt

  • 1 dl grahamsmjöl

  • 4-6 dl vetemjöl (beroende på vätskemängd)


Tomatsås:

  • 1 msk matolja

  • 1 liten lök

  • 1 burk krossade tomater (400 g)

  • ½ tsk salt

  • 1 krm svartpeppar

  • 1 msk strösocker

  • rikligt (2-3 msk) med torkade örtkryddor, exempelvis basilika, oregano, dragon


Fyllning väljer du naturligtvis efter smak, men jag provade följande:

  • 1 burk tonfisk i olja

  • ca 2 dl svarta oliver

  • 150 g färska champinjoner

  • 2 dl riven ost


Värm vattnet så det blir kroppsvarmt. Smula ner och rör ut jästen i vattnet. Häll därefter i olja, salt och mjöl. Rör ihop. Lägg till mer mjöl om degen blir för lös. Lägg en handduk över bunken och låt den stå och jäsa i en halvtimme till en timme.

Under tiden, häll lite olja i en liten kastrull, slå på plattan och låt den bli varm medan du skalar och hackar löken smått. Bryn den i oljan, häll därefter i tomaterna, rör ihop tillsammans med alla kryddorna. Låt stå och puttra och koka ihop i minst en halvtimme.

När degen är färdigjäst, kavla ut den. Satsen räcker till en tjock pizza i bakplåtsstorlek, eller två tunnare, något mindre pizzor. Kavla något större än den storlek pizzan ska och vik in kanterna en gång. Lägg därefter på tomatsås, fyllning och sist ost. Grädda på 250 grader, på en ugnsfals något över mitten, i 10-12 minuter. Serveras rykande het, gärna med ett glas vin till.

Inga kommentarer: