söndag 28 september 2008

Kålpudding


  • Ett halvt normalstort vitkålshuvud

  • 2-3 msk honung (alternativt sirap)

  • smör

  • soja

  • 500 g köttfärs

  • 1 msk salt

  • 500 g färdiglagad risgrynsgröt

  • 1 ägg

  • ca 1 dl mjölk

  • timjan och rosmarin



Skär vitkålen i centimeterstora fyrkanter, fräs lätt i sparsamt med smör och dessutom honung (sirap går också bra om du inte har honung). Släng med några droppar soja för färgens skull.

Samtidigt, blanda ihop färsen med först salt, därefter risgrynsgröt, ägget, kryddorna, och rör ihop. Avsluta med att röra ner mjölken (färsen ska vara betydligt lösare än färsblandning brukar vara).

Varva hälften av kålen, färsen och därefter resten av kålen i en långpanna. Kör i ugnen på 225 grader ca 10 minuter, sänk därefter värmen till 200 grader och låt stå cirka 40 minuter till. Servera med kokt potatis, kokta blandade grönsaker, och brunsås.

måndag 22 september 2008

Köttkorvsoppa

Soppa är god, billig, och lättlagad mat. Gör lite extra och använd som matlåda!


  • 1 stor köttkorv (ca 500 g)

  • ca 1 liter vatten

  • 1 grönsaksbuljongtärning

  • ca 1 tsk salt

  • 6-8 kryddpepparkorn

  • 3-5 vitpepparkorn

  • 8-10 potatisar

  • 1 kålrot

  • 3-4 stora morötter

  • ½ purjolök, den gröna änden


Häll vatten i en kastrull, lägg till salt, buljongtärning och pepparkorn. Koka upp och lägg i korven, se till att den är helt täckt av vätska. Låt sjuda i mellan en halvtimme och tre kvart. Under tiden, lägg efterhand i tärnade grönsaker - först kålrot och morötter, sedan potatis, och sist strimlad purjolök (bara någon minut innan servering). Lyft upp korven, skiva i bitar och lägg tillbaka i soppan.

Servera ångande het med en smörgås till.