söndag 26 oktober 2008

Stekt fisk, lyxpotatismos och honungsglaserade rotsaker

Idag blir det en hel meny. Min syster hälsar och garanterar att det är riktigt, riktigt smarrigt, och jag har dessutom två portioner i matlådor!

Fisk:

  • 2 st pangasiusfiléer (ca 400 g) eller annan vit fisk

  • 1 ägg

  • 2-3 dl ströbröd

  • salt och peppar

  • smör


Potatismos:

  • 12 potatisar, helst en mjölig sort

  • 1-2 dl mjölk

  • ca 2 tsk havssalt

  • vitpeppar

  • riven muskotnöt

  • 1½-2 dl gräddfil

  • 50 g smör


Honungsglaserade rotsaker:

  • 5 normalstora morötter

  • 2 mellanstora palsternackor

  • 1 msk olivolja

  • 2 msk honung

  • ca 1 msk balsamvinäger

  • 1 tsk havssalt



Skala potatisen och koka den i rikligt med vatten. Skala även morötter och palsternackor.

Under tiden potatisen kokar, steker du fisken. Börja med att knäcka ägget i en mugg och vispa samman med en gaffel. Dela filéerna i portionsbitar (ca 100 g styck). Pensla med ägget, doppa i ströbröd kryddat med en aning salt och peppar och stek i rikligt med flytande smör.

Skär rotsakerna i halvcentimetertjocka stavar (några centimetrar långa), och lägg dem i en grillpanna tillsammans med olivolja, honung, salt och balsamvinäger. Låt puttra samman på medelvärme tills stavarna får en lätt stekyta.

När potatisen är helt färdigkokt, häll av vattnet. Fyll därefter på med mjölken, salt, peppar, en gnutta muskotnöt samt smör. Använd vispmaskin för att snabbt och effektivt stöta samman moset. Avsluta med att hälla i gräddfilen och köra lite till med vispmaskinen.

Alltihop serveras med fördel med pressad citron, en enkel grönsallad och ett gott glas vitt vin som söndagsmiddag.

torsdag 2 oktober 2008

Ugnspannkaka


  • 3 dl vetemjöl

  • 6 dl mjölk

  • 1 tsk salt

  • 2 ägg

  • smör


Mät upp mjöl i en bunke och vispa ihop med saltet och hälften av mjölken till en jämn smet. Blanda därefter i även äggen och resten av mjölken (blandar man i all mjölk på en gång blir det lätt klumpar). Häll allt i en smord liten ugnsfast form. Grädda i 225 grader ungefär 40 minuter. Servera med lingonsylt och råa morötter.