måndag 13 april 2009

Baconlindad kycklingfilé med grönmögelost och gräddig senapssås

Den här maten lagade jag till mina föräldrar och min bror igår på påskdagen. Det var mycket uppskattat!

Ingredienser:

  • 5 bitar kycklingfilé

  • 2 paket bacon

  • ca 150-200 g grönmögelost

  • smör

  • svartpeppar



Såsen:

  • smör

  • knappt 1 dl vetemjöl

  • 3 dl grädde

  • 5 dl mjölk

  • drygt 1½ msk dijonsenap

  • ca 1-2 msk gula senapsfrön

  • malen vitpeppar

  • salt

  • 1/2 kryddmått malen nejlika



Sätt på ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsfast form med smöret. Om kycklingfiléerna tinat, gör en skåra i dem på ovansidan. Stick ner en bit ost i denna skåra. Om filéerna fortfarande är frysta, lägg helt enkelt osten ovanpå. Krydda med lite grovmalen svartpeppar. Linda därefter filén med bacon, ungefär 3-4 bitar per filé brukar vara lagom. Placera allt i ugnen, för frysta filéer tar det drygt en timme innan allt är färdigt.

Medan kycklingen står i ugnen kokar du ris och gör såsen: Börja med en vanlig bottenredning på smör och vetemjöl, häll efter hand i grädde och mjölk medan du vispar ordentligt så att det inte bränner i botten eller klumpar sig. Häll i dijonsenap och kryddor, smaka av. Den ska inte vara alltför senapsstark - senapskornen tillför ytterligare lite sting. Dessa lägger du i mitt slutet så att de får koka ihop med resten av såsen och bli mjuka.

Servera kycklingen, förutom med det kokta riset och såsen, med en härlig grönsallad.

Inga kommentarer: