torsdag 21 maj 2009

Superenkel potatissallad

Köpt potatissallad är ofta ganska tråkig, ibland till och med lite väl majonnässtinn (eftersom det förlänger hållbarheten). Att göra potatissallad själv är superenkelt och jättegott. Tillreds med fördel några timmar i förväg, så att den får stå och gotta till sig medan man gör annat.
  • 6-8 potatisar (en fast sort eller nypotatis - inte en mjölig sort)
  • 1 stort eller 2 små äpplen
  • 1 halv purjolök
  • ca 1 dl lättmajonnäs
  • 2-3 dl gräddfil
  • knappt ett halvt paket frusen dill
  • grovmalen svartpeppar
  • havssalt
Koka potatisen i förväg och låt den svalna (eller ta överblivna potatisar).

Tärna ner potatis och äpplen, samt strimla purjon fint i en skål. Fyll på med övriga ingredienser: majonnäs, gräddfil, dill, ganska mycket peppar, och ganska lite salt. Blanda ordentligt, och låt stå och vila i kylen någon timme. Kan garneras med exempelvis kapris, några sparade purjostrimlor, tomater, eller liknande inför servering om man vill att det ska vara extra snyggt. Som tillbehör serveras lämpligtvis till exempel grillat av valfri sort, matjessill, skivad kassler eller annan klassisk, lätt sommarmat.

Inga kommentarer: