söndag 26 oktober 2008

Stekt fisk, lyxpotatismos och honungsglaserade rotsaker

Idag blir det en hel meny. Min syster hälsar och garanterar att det är riktigt, riktigt smarrigt, och jag har dessutom två portioner i matlådor!

Fisk:

  • 2 st pangasiusfiléer (ca 400 g) eller annan vit fisk

  • 1 ägg

  • 2-3 dl ströbröd

  • salt och peppar

  • smör


Potatismos:

  • 12 potatisar, helst en mjölig sort

  • 1-2 dl mjölk

  • ca 2 tsk havssalt

  • vitpeppar

  • riven muskotnöt

  • 1½-2 dl gräddfil

  • 50 g smör


Honungsglaserade rotsaker:

  • 5 normalstora morötter

  • 2 mellanstora palsternackor

  • 1 msk olivolja

  • 2 msk honung

  • ca 1 msk balsamvinäger

  • 1 tsk havssalt



Skala potatisen och koka den i rikligt med vatten. Skala även morötter och palsternackor.

Under tiden potatisen kokar, steker du fisken. Börja med att knäcka ägget i en mugg och vispa samman med en gaffel. Dela filéerna i portionsbitar (ca 100 g styck). Pensla med ägget, doppa i ströbröd kryddat med en aning salt och peppar och stek i rikligt med flytande smör.

Skär rotsakerna i halvcentimetertjocka stavar (några centimetrar långa), och lägg dem i en grillpanna tillsammans med olivolja, honung, salt och balsamvinäger. Låt puttra samman på medelvärme tills stavarna får en lätt stekyta.

När potatisen är helt färdigkokt, häll av vattnet. Fyll därefter på med mjölken, salt, peppar, en gnutta muskotnöt samt smör. Använd vispmaskin för att snabbt och effektivt stöta samman moset. Avsluta med att hälla i gräddfilen och köra lite till med vispmaskinen.

Alltihop serveras med fördel med pressad citron, en enkel grönsallad och ett gott glas vitt vin som söndagsmiddag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Rotsakerna lät riktigt goda, ska nog testa dem :) Potatismosen är säkert jättegod men lät sååå onödig jmf med vanlig! Haha! Hade vart kul med lite bilder på dina recept. Och ja, tryckfelsnisse va framme på min sida...

Magnus Persson sa...

Rotsakerna rekommenderar jag starkt! Palsternackorna var bäst.

Och ja, jag har tänkt på det själv. Jag borde vara mindre lat och ta fram kameran när jag lagar god mat också...