fredag 25 juli 2008

Himmelsk kantarellstuvning

Denna rätt är visserligen inte billig, och förmodligen inte så nyttig heller, men lite lyx ska man unna sig även som student! Att använda socker som krydda kanske verkar okonventionellt, men sockret gör att kantarellerna verkligen kommer till sin rätta. Även i tomatsås kan socker passa, eller till och med brunsås.
Ingredienser:

  • 4-5 hg färska kantareller

  • 5 dl grädde

  • 5 dl mjölk

  • vetemjöl

  • 2 dl kokbar creme fraiche

  • smör

  • salt

  • vitpeppar

  • 2-3 msk strösocker


Rensa kantarellerna, dela i mindre bitar och stek i rikligt med smör. Krydda med salt och lite peppar. När de börjar få fin brun färg, slå på grädde och mjölk (proportionerna mellan grädde, mjölk och creme fraiche är förhandlingsbara - beroende på hur lyxig du vill göra stuvningen kan du ändra mängderna). Låt allt koka upp och red med vetemjölet till en lagom rinnig konsistens. Addera creme fraiche och socker, rör ner. Smaka av och tillsätt vid behov mer salt, peppar eller socker. Låt puttra ihop 5-10 minuter. Används som tillbehör till söndagssteken, eller bara som underbar fyllning till varma mackor (se i så fall till att toppa med västerbottensost, och inte någon billig skräpost, det är kantarellerna värda!).

Inga kommentarer: