söndag 13 juli 2008

Thai-inspirerad currygryta

Grytor är typiskt bra studentmat. Det tar visserligen ett tag att laga dem, men de brukar vara såväl billiga som goda. Att låta en gryta stå och puttra i en timme eller två brukar få även billigare styckningsdelar att bli möra. Fläskkarré är ett sådant exempel - den är lite för seg för finlir, men om den får bli rejält genomkokt löses bindämnena upp och den blir mycket mör (skulle filé få samma behandling blir den lätt torr). Är du dessutom så lycklig att du har frysutrymme går grytor utmärkt att frysa in i lagom matlådeportioner. Perfekt att ta med!

Idag blir det thai-inspirerat och färgglatt, receptet räcker till fyra rejäla portioner.

  • 4-500 g fläskkarré

  • 2-4 lökar

  • smör

  • curry

  • en burk hela champinjoner (230 g avrunnen vikt)

  • en burk kokosmjölk (400 ml)

  • salt, vitpeppar

  • cayennepeppar

  • vetemjöl

  • 2 paprikor, gärna röda (för färgens skull)

  • 2-300 g frysta ärtor


Tärna köttet i småbitar och fräs det tillsammans med hackad lök och rikligt med curry. Tillsätt efter ett tag även champinjonerna. Är de stora kan du gärna dela dem. Fräs vidare. När kött, lök och champinjoner börjar bli lätt brynt, häll över kokosmjölken. Salta och peppra. Jag gillar thaimat med rejäl sting så jag hade i rejält med cayennepeppar också. Är du mindre fanatisk över stark mat bör du ta det lite försiktigare. Blanda redning av vatten och mjöl i en "skakis" och red lätt. Koka upp, låt stå och puttra en knapp halvtimme. Rensa under tiden paprikorna och hacka dem. Några få minuter innan servering, tillsätt paprika och frysta ärtor (de här grönsakerna ska bara bli varma, inte sönderkokta). Servera med antingen äggnudlar eller ris.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mmm det låter gott! Fläskkarré är ju ofta ganska billigt med :) Hoppas allt är bra! Förresten såg jag inbjudan till din fest men kan tyvärr inte komma, vi har Karl-Oskardagarna i Växjö då plus att jag precis kommer hem från Bulgarien innan (om jag minns rätt datum...). Kram